Barbeintløping - en debatt med feil fokus

Ukens Plus (ca 10 min. Inn i programmet) på SVT sammenligna minimalistiske sko (barbeintsko) med vanlige joggesko på tre forskjellige individer. Konklusjonen ble at belastningen i fotisettet kan endres om man endrer løpsteget. Så om vi sammenfatter sammendraget; et forbedret løpsteg (teknikk) minsker belastning på ledd og muskler. Fortsatt er løping den eneste sporten der utstyret av en eller annen grunn er viktigere enn hvordan man utfører selve løpingen. Om det var så lett, så skulle vi alle kunne løpe maraton, helt uten skader, for så forbanna vanskelig kan det ikke være å kjøpe rett sko!

 

Puls undersøkte om belastningen forandret seg om man løpte i vanlige joggesko, eller i barbeintsko. De kom fram til følgende:

Eliteløperen: Hadde en mindre vertikal belastning i barbeintsko. Selv følte han at han ha løp mer på framre fobladet, men var mer komfortabel i joggesko.

Mosjonisten: Var den som ikke forandra teknikken i det hele tatt. Følte selv at det var hardt og ubehagelig å løpe med barbeintsko.

Nybegynneren: Endret teknikken med barbeintsko. Dette ga mindre belastning og mer effektivt steg.

 

Dette kom jeg selv fram til:

Eliteløperen: Mindre vertikal belastning er positivt for muskler og ledd, samtidig som at mer kraft går i den retningen han vil bevege seg. Barbeintløpingen kan være et kompliment til treningen for å forbedre teknikken.

Mosjonisten: Løper med dårlig teknikk, og endrer ikke teknikken med barbeintsko. For han blir det vanskelig å endre teknikk, siden han løper på den måten relativt frekvent. Barbeintsko for han gir mer belastning enn joggesko. Joggesko lar han løpe lenger. Er det bra at han løper lenger med dårlig teknikk, eller skal han løpe kortere med dårlig teknikk og høyere belastning? Han skal selvfølgelig ikke gjøre hverken det ene eller det andre, skal han løpe må han lære seg å løpe bra.

Nybegynneren: I programmet kommer de fram til at han forbedrer teknikken med barbeintsko, noe som er kjempebra, men at han ikke bør løpe i barbeintskoene fordi han får vondt hvis han løper for langt. Hva er for langt? For han kan 5 minutter i barbeintsko være for langt. Det er det kroppen tåler. Tar han på joggesko etter 5 minutter går han kanskje tilbake til den dårlige teknikken. Gjør han det, så tillater kroppen egentlig bare at han løper 5 minutter. Det er det kroppen hans er tillpasset til nå.

 

Barbeintløpingsdebatten har blitt en måte å selge enda flere sko, ganske merkelig om man tenker på det. Effektiv løping handler om teknikk. Trening handler om progresjon og tillpassing til nye belastninger. Det eksister ikke en eneste sko i verden som vinner løp, det er løpern som vinner løpene. Aksepter det, lær deg å løpe rett, øk gradvis og fornuftig, og så velger du de skoene som fungerer for deg. Husk: Det finns ingen snarveier!

 

 

Kim

Kommentera gärna inlägget: