Löparknä - what to do?

Löparknä är den vanligaste orsaken till knäsmärta på utsidan av knät hos löpare. Det kallas också för Iliotibal band syndrom då smärtan orsakas av bindvävsstråket som går från sätet och fäster in på utsidan av knät. Bindväv finns det mycket av i kroppen, runt alla muskler, och det iliotibiale bandet är ägentligen bara en förtjockning av bindvevet som finns runt hela lårets och sätets muskulatur. Förut sa man att det var bindvävsstråket som glider över ett benutskott på lårbenet när man böjer knät som ger upphov till smärtan. Numera har man sett att det ägentligen blir ett tryck på fettvevnaden under bindvävet som orsaker en irritation som leder till smärta.

Tryck eller glidning, det speler ingen roll. Vad ska man göra för att undvika det, och hur ska man behandla det på bästa sätt?

 

Förebygga:

 

Det är sällan man får löparknä på båda knäna. Så oftast orsakas det av en obalans i kroppen i kombination med det klassiska "too much, too soon, too often". Alle som löptränar bör tänka på sin teknik och styrka, lär dig att springa rätt så kommer det bli roligare och säkrare att springa. Att stretcha utsidan låret är ett råd som ofta ges. Det kan vara med att hjälpa till, men tänk på att alla är vi olika. Jag är kanske stram och orörlig i höften, medans en annan inte kan röra fotleden tillräcklig. Så tipset är att stretcha det som är stramt och "kort" och styrketräna det som är svagt och "långt".

 

Behandla:

 

Bra terapeuter hittar orsaken till smärtan, och behandlar detta. Det kan komma från höft, rygg, knä, underben, fot eller i löptekniken. Någon stans finns det en en obalans. Ett generellt råd är att behandla muskulära spänninger i höft och sätet. Detta kan man göra själv med en såkallad foam roller eller en liten boll, till ex tennisboll. Jobba med dom områden som är ömma, till du känner att spänningen går bort lokalt. Ett annat generelt råd är att stärka sätesmuskulturen. Är man för svag här leder det till att man inte klarar att kontrollera knät, och man får en såkallad kollaps i knät, liten ja, men upprepas det tillräckligt många gånger kan det leda till smärta.

 

Rekomendard läsning:

Iliotibial Band Friction Syndrome Is Frictionless – www.dynamicchiropractic.com

 

Kim

Kommentera gärna inlägget: